preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Mažuranića Zagreb

Login

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Radionica „Porijeklo i povijesna važnost čokolade“
Autor: Valentina Ćorić, 5. 11. 2021.

          Uz prezentaciju koju je prikazala školska knjižničarka učenici 4.d razreda su saznali porijeklo i povijesnu važnost čokolade, gdje raste kakaovac od kojeg se izrađujem i čemu je čokolada služila.

           Čokolada, naime, raste samo u toplim i vlažnim predjelima blizu ekvatora. U tim su područjima 600 godina prije naše ere živjele drevne civilizacije Asteka i Maja na području današnje Srednje Amerike, današnjeg Meksika.

            Zrna kakaovca su koristili kao sredstvo plaćanja, a od praha kakaa kuhali su čokoladnu smjesu koji su koristili u svetim obredima. U travnju su priređivali slavlja u čast boga kakaa Ek Chuaha tijekom kojega bi se prinosile životinjske žrtve i dijelili pokloni. Tada se pila čokolada pomiješana s ljutim papričicama.

            Od tada do danas dug je put do polica pretrpanih čokoladom, a stablima kakaovca prijeti nedostatnost u odnosu na traženost čokolade na tržištu.

            Nakon predavanja učenici su iznosili svoja opažanja o čokoladi i slikali su kako bi izgledala i zvala se njihova imaginarna čokolada.

Marija Gajski, prof. i dipl. bibl.

 






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju