2021-11-05 21:15:00 Radionica „Porijeklo i povijesna važnost čokolade“ Uz prezentaciju koju je prikazala školska knjižničarka učenici 4.d razreda su saznali porijeklo i povijesnu važnost čokolade, gdje raste kakaovac od kojeg se izrađujem i čemu je čokolada služila. Čokolada, naime, raste samo u toplim i vlažnim predjelima blizu ekvatora. U tim su područjima 600 godina prije naše ere živjele drevne civilizacije Asteka i Maja na području današnje Srednje Amerike, današnjeg Meksika. Zrna kakaovca su koristili kao sredstvo plaćanja, a od praha kakaa kuhali su čokoladnu smjesu koji su koristili u svetim obredima. U travnju su priređivali slavlja u čast boga kakaa Ek Chuaha tijekom kojega bi se prinosile životinjske žrtve i dijelili pokloni. Tada se pila čokolada pomiješana s ljutim papričicama. Od tada do danas dug je put do polica pretrpanih čokoladom, a stablima kakaovca prijeti nedostatnost u odnosu na traženost čokolade na tržištu. Nakon predavanja učenici su iznosili svoja opažanja o čokoladi i slikali su kako bi izgledala i zvala se njihova imaginarna čokolada. Marija Gajski, prof. i dipl. bibl.
|
Osnovna škola Ivana Mažuranića Zagreb |